Manifesti suomalaiselle tapahtumatuotannolle: Miksi tyydymme keskinkertaiseen?

Manifesti suomalaiselle tapahtuma- tuotannolle: Miksi tyydymme keskinkertaiseen?

5.12.2021

Suomalaiset ovat intohimoinen tapahtumakansa.

Tällä viikolla Tampereella aukesi millä tahansa mittarilla mitattuna maailmanluokan areena. Ensimmäiset loppuunmyydyt tapahtumat onkin jo siellä saatu vietyä läpi. Palaute ja kirjoitukset näistä tapahtumista eivät ole kuitenkaan olleet ylistäviä. Areenalla palautteen mukaan soi musiikki liian lujaa, tapahtuman käsikirjoitus puuttui välillä kokonaan, graafiset ja tekniset materiaalit eivät vastanneet odotuksia.

Itse näen palautteen niin, että tapahtumien tuotanto on jäänyt areenalla(kin) paitsioon. Pelkkä areena luo kyllä puitteet maailmanluokan tapahtumille, mutta ei itsessään luo tapahtumaa. Tai tunnelmaa.

Miksi tähän niin tärkeään asiaan, kuin tapahtumatuotanto ei Suomessa panosteta sen vaatimalla intohimolla ja ammattitaidolla? Yleinen keskustelu tapahtumajärjestäjien puolella itse asiassa kuitenkin pyörii sen ympärillä, että on pystyttävä luomaan enemmän ja parempaa sisältöä, jotta voidaan kilpailla katsojista.

Tätä ei kuitenkaan oteta tosissaan, vaan suurin osa kotimaisista kärkitapahtumista pyörii edelleen valtavan vapaaehtoisten armeijan pyörittämänä. Hattu päästä, talkoovoimin tekeminen on erittäin kunnioitettava asia, mutta väitän, että ilman ammattilaisten vahvaa otetta ei ikävä kyllä pystytä tekemään maailmanluokan tapahtumia. Tiukoissa ja luovuutta vaativissa tilanteissa on vaikea pyytää vapaaehtoista venymään ja ylittämään itsensä pelkästään rakkaudesta lajiin. Ammattilaisilta voi ja pitää vaatia parempaa tasoa, jotta joka kerta ylittäisimme itsemme.

Tunnelma ja sisältö ei tapahtumiin synny ilman oikeanlaista tuottamista. Tapahtuman suunnittelussa ja varsinkin niiden läpiviennissä vaaditaan ammattilaisten osaamista. Emmehän halua aliarvioida myöskään katsojia, ja tarjota lippurahoille vastineeksi puolihaaleaa ja tyhjiä lupauksia.

Väitän myös, että tapahtumien sisältöön ja tuotantoon panostamalla, saamme lehtereille varmasti enemmän ja tyytyväisempiä katsojia sekä palveluiden kuluttajia.

Tästä erittäin hyvänä esimerkkinä ovat suomalaiset TV-sarjat, jotka tänä päivänä kiinnostavat ympäri maailmaa. Näissä on panostettu oikeanlaisiin käsikirjoittajiin, ohjaajiin ja näyttelijöihin. Aika samanlaiset palikat kuin vaikka lätkämatsin läpiviennissä pitää olla.

Erityisesti urheilutapahtumissa mikään ei muutu, jos ei uskalleta ottaa seuraavaa askelta ammattimaisempaan suuntaan tuotannoissa. Ensin pitää laittaa kuntoon itse tuotanto ja varmistaa, että tapahtuma on katsojalle positiivinen elämys. Kokonaisvaltaiseksi elämys muuttuu, kun panostetaan myös oheisohjelmaan tapahtumassa. Järjestäjän pitää olla valmis suunnittelemaan erilaista sisältöä ja toimintaa katsojan kasvaviin tarpeisiin. Väitän, että hyvin suunnitellulla sisällöllä on myös helpompi saada kumppaneita mukaan mahdollistamaan monipuolisemmat tuotannot.

Olisiko nyt aika päättää, että haluamme pikaisesti laittaa asiat kuntoon ja näyttää muulle maailmalle mallia tässäkin asiassa.

Intohimoinen tapahtumatuottaja
Matti Tammisto

Blogi