Tapahtumilla buustia elämään ja talouteen

Tapahtumilla buustia elämään ja talouteen

7.10.2021

Korona ja sen hillitsemiseksi asetetut rajoitukset romahduttivat tapahtuma-alan yritysten liikevaihdon. Alan ahdinko ei ollut päättäjille tai medialle ilmeinen, sillä koko ala on tavallaan lentänyt tutkan alla. Syynä tähän ovat muun muassa kansainväliset tilastointikäytänteet. Tapahtuma-ala koostuu toimijoista, jotka hajautuvat tilastoissa monille eri aloille.

Toisaalta juuri koronan synnyttämä ahdinko antoi sysäyksen tapahtuma-alan kansantaloudellisen roolin selvittämiseen. Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA julkaisi syyskuussa raportin, jonka mukaan tapahtuma-alan osuus bruttokansantuotteesta oli yli prosentti ja osuus maan työllisistä liki kaksi prosenttia vuonna 2019. Kerrannaisvaikutuksia ETLAn ekonomistit eivät tällä kertaa huomioineet. 

Tapahtuma-alan tilastoinnin kehittämisessä riittää työsarkaa tuleville vuosille. Tilastokeskuksen neuvottelukunnan jäsenenä luotan siihen, että ratkaisuja löydetään niin kotimaassa kuin kansainvälisellä tasolla. Tapahtuma-alan merkitystä arvioitaessa on kuitenkin syytä nostaa esiin myös erilaisia laadullisia tekijöitä. Ne ovat myös pääasiallisia syitä sille, miksi minä ja JIM Seven olemme mukana alan toiminnassa. 

Ensinnäkin tapahtuma-alan toimijat mahdollistavat niitä sykähdyttäviä hetkiä, jotka saavat ihmiset haukkomaan henkeään ja tuntemaan jotain, mikä saa jaksamaan läpi raskaan arjen ja koronankin kaltaisten kriisien. Toiseksi; tapahtuma-alan toimijat ovat muutoksen tekijöitä. Ne auttavat yrityksiä menestyksellisesti vahvistamaan ja uudistamaan brändiään sekä lanseeraamaan uusia tuotteita ja palveluita. Tapahtuma-alan toimijat uudistavat yhtiö- ja liittokokouksia tavalla, joka lujittaa yritysten ja järjestöjen suhdetta omistaja- ja jäsenyhteisöihin. Yhdessä kumppaneineen tapahtuma-alan toimijat luovat asiakkailleen tyhy-päiviä ja pikkujouluja, joilla on merkitystä. 

Astetta syvällisemmin tarkastellen tapahtuma-alan toimijat ovat avaintekijöitä niin markkinataloudessa kuin yhteisöissä. Kysyntä ja tarjonta lyövät kättä, verkostot syntyvät ja kumppanuudet lujittuvat tapahtumatuottajien järjestämissä merkityksellisissä kohtaamisissa. Yhteisöt rakentuvat ja lujittuvat tapahtumissa, jotka kokoavat ihmiset yhteen paikallisesti ja paikattomasti. Tapahtumien vetovoima ehkäisee myös syrjäytymistä.  

On mahtavaa nähdä, että talous ja yhteiskunta alkavat vihdoin avautua. Tapahtumien osalta hiljaisempi jakso on käytetty palveluiden ja prosessien hiomiseen siten, että olemme entistäkin vaikuttavampi kumppani asiakkaillemme. Olemme JIM Sevenillä yhdessä koko alan kanssa innoissamme mahdollisuudesta päästä takaisin perustehtävämme äärelle – eli tuottamaan tässä ajassa puhuttelevia, muutosta luovia tapahtumia!

Iiro Jussila
Partner
JIM Seven Oy

Blogi